Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Forældrepartnerskab

For Gørslev børnehus er forældrepartnerskabet og samarbejdet en bærende grundsten, for det enkelte barns opstart og hverdag. Det har nemlig stor betydning for barnets kommende hverdag og generelle trivsel og udvikling i dagtilbuddet, at vi har forældrene med; både i tryghed, tillid, fælles forståelse og gode kommunikation. Den relation vi arbejder på med forældrene i hverdagen, sikre at det også bliver trygt for barnet at høre til vores fællesskab. Men det sikre også at vi kan tage de svære samtaler, skulle disse komme, i et rum der er åbent, ærligt, og kærligt. Vores hensigter er gode, på begge sider af bordet – og sammen er vi klogest, og skaber de bedste vilkår for barnet.

Vi tager dermed ikke blot imod barnet, men den hele familie ved opstart. Dette har valgt at gøre ud fra en drejebog skabt til vores familier, set konkret fra vores rammer i dagtilbuddet, og med Køge kommunes dagtilbudsstrategi i ryggen. Vi har i 2022 sammen med vores nyuddannede Faglige fyrtårne, benyttet materiale og viden fra børns vilkår, omhandlende *en tryg start for alle børn’ ( se https://bornsvilkar.dk/dagtilbud-en-tryg-start/ ) til at se på vores forældrepartnerskab. Med udgangspunkt i dette materiale, har vi på personalemøder arbejdet med at finde vores hus’ beskrivelse af hvordan vi modtager familier tillidsfuldt og trygt, samt skaber grundstenen for det gode samarbejde – som jo kontinuerligt, skal vedligeholdes.

Vi vil gerne tilbyde alle nye familier en tryg start, med et besøg af os hjemme hos jer, samt et besøg i dagtilbuddet inden opstart. Her taler vi om jeres families sammensætning, graviditeten, forventninger og oplevelser, barnets start på livet - og jer som familie. Vi taler lidt om vores dagtilbud og hvordan vi bedst tilpasser opstart for lige præcis deres barn hos os. Her ligger en forventningsafstemning, åbenhed og en væsentlig viden for os om barnet, igennem forældrenes fortælling.

Vi har en primærvoksen funktion både i vuggestuen og børnehaven, som sikre barnets og familiens første trygge kontakt, der på sigt udvides. Når i som forældre er trygge, bliver børnene det også hurtigt. Den daglige gode kontakt og samtale - hvor vi får talt med jer om jeres barns/børns bedrifter, læring, skønne og sjove undringer/ord/handlinger, samt generel koordinering af hverdagen, er alle faktorer der spiller ind i det stærke forældrepartnerskab.

Vi arbejder med transparens omkring vores pædagogiske arbejde, metoder, tiltag og hverdag – I forældre er altid velkomne til at blive hos os en dag/en halv dag/nogle timer/tage med på tur etc. Det er som forældre rart, at få ægte indsigt – og for os, bliver det til flere muligheder.

Vi har en masse skønne og Vigtige årlige begivenheder, som samler dagtilbud med jer familier: sommerfester, bedsteforældredag, arbejdsdag, fredagskaffe, julefest, maddage, infoaftener, møder og FKU (forælde kontakt udvalg) som sikre børnenes bedste vilkår hos os.

Vi har ALTID respekt for de enkelte familiers livsvilkår, og dømmer ingen. Vi arbejder med inklusion, fællesskab, at høre til, at give alle lige muligheder, på trods af forskellige vilkår – og tilpasset hvert barn/familie.

Når Gørslev børnehus modtager familier som har behov for ekstra omsorg, støtte eller guidning, skaber vi den ramme sammen med forældrene. Den er individuel, fordi den tager udgangspunkt i netop jeres familie. De familier som har behov, holder vi ofte lidt flere møder med. Vi gør os særligt umage med den trygge relation, og søger sammen med familien, efter de bedste løsninger i hverdagen.

Vores Forældre kontakt udvalg består af 6 forældre. Vi har 30 børn indskrevet, og er derfor flot repræsenteret på FKU. Vi gør meget ud af medinddragelse, medbestemmelse, åbne dialoger og bruger forældrenes perspektiver, også når vi udvikler på pædagogik.

Det er sjældent - hvis ikke aldrig - at vi oplever et utrygt forældresamarbejde, og det bygger højst sandsynligt på vores ”forebyggende indsats”.

Hvis det sker, at forældresamarbejdet bliver svært, rykker jeg tættere på som leder. Når noget ikke fungerer, er det ofte fordi kommunikationen er gået skævt, der mangler tryghed eller fælles forståelse. Det kan vi genoprette ved at sætte os ned sammen, og blive kloge på det der udfordrer/ikke fungerer. I vores dagtilbud tager vi udgangspunkt i en mødeform der hedder vækstmodellen”. Den er ressourceorienteret, og hører alle parter, leder efter det der fungerer og netop ressourcer. Vækstmodellen kan benyttes både i forhold til samarbejde, men også til udvikling og trivsel for det enkelte barn.

Derud over, gør vi os umage, med at lytte til jer forældres perspektiv, samtidig med at vi tydeliggøre vores muligheder og arbejdsramme. Derfra, kan vi sammen finde/genoprette det gode forældrepartnerskab og samarbejde.